Restaurant Crazy Spoon, Skiathos, Grecia

CRAZZY SPOON SKIATHOS Nu cred ca mai este pentru cineva o noutate ca oriunde in frumoasa si mereu insorita Grecie se mananca foarte bine la orice taverna sau chiar si la un fast food oarecare.

Chiar asa! Mi s-a adeverit inca o data acest lucru in vacanta minunata petrecuta in vara aceasta la “Umbra lui Athos”, sitit voi, micuta si splendida insula Skiathos.
Skiathos Town, capitala insulei, este intesata cu o puzderie de locuri unde se poate manca excelent, gustos si convenabil la buzunare. Dar am descoperit un loc anume, cu totul special. Acolo, pe langa mancarurile atat de diverse, de gustoase, unde portiile aburinde, cu mirosuri apetisante depasesc capacitatea farfuriilor sau chiar a platourilor imense, am gasit-o pe Maria. Da, pe o Marie de-a noastra, o romancuta frumoasa si ospitaliera, vesela si gazda buna, asa cum se stie ca suntem noi, romanii. Maria are o taverna in capitala insulei Skiathos, chiar pe strada principala ce aluneca usor odata cu faleza marii. De acolo se intinde o panorama spectaculoasa asupra marii si portului nou. Taverna se numeste sugestiv “Crazy spoon” sau pe greceste “Trelo Koutali”, New Port, tel. (+30) 24270 21738. Ne-a placut mult acolo, nu doar pentru bucatele alese sau pentru amabilitatea si zambetele gazdei noastre, ci si pentru caldura si bucuria cu care ne-a intampinat Maria de cate ori i-am calcat pragurile bogate in tot felul de bunatati traditionale grecesti.
Prima data am mancat la Maria o portie zdravana de mousaka. Mmm, sa te lingi pe buze, nu alta. A servit-o aburinda intr-un bol urias, cu o crusta de sos bechamel si verdeata pe deasupra. Si acum ii simt mirosul imbietor si gustul inconfundabil de adevarata mousaka. Fata mea a dorit atunci sa manance shaorma la farfurie si cand i-a venit portia, a ramas uimita de cat de mare era. Bine, bine, sa ne amintim ca eram undeva in Grecia si mai ales la o gazda buna precum este romancuta noastra Maria. Mousaka mea a costat doar 5,5 euro iar shaorma fetei 5 euro. Din partea Mariei am primit cate o bere rece, servita cu dragoste si bunadispozitie. Am stat la povesti pana in noapte tarziu. A si avut ce ne povesti, cum a reusit in afacerea proprie, cata munca si sacrificii a trebuit sa faca…In fine, un roman adevarat, asa cum, de fapt ne sunt vietile noastre, ale tuturor, doar ca unii chiar au ce povesti, nu gluma…
Alta data Maria ne-a pregatit o portie uriasa de souvlaki, constand in 3 bete inecate in carne de pui, cu multi cartofi prajiti alaturi, doua turtele din paine moale si calda cu usturoi si salata de cruditati, o bunatate.
De fiecare data cand am mancat la Maria a fost un adevarat festin culinar dar nu numai. Atmosfera calda a intregului personal care ne-a servit cu promptitudine, amabilitatea si zambetul sagalnic si placut al gazdei noastre ne-a facut de fiecare data sa revenim cu multa placere la “Crazy spoon”. Ne-am simtit cu totii excelent.
In ziua plecarii, Maria ne-a facut cinste cu un frappe rece, delicios, ca apoi sa ne aduca o strasnica palinca de-a noastra, din zona de unde provine ea, din frumosul Ardeal. Am ciocnit cu mare drag si placere un snaps de “la revedere”. Mi-am propus ca in cazul ca voi mai ajunge in Skiathos, primul lucru pe care il voi face va fi sa o vizitez pe Maria. Chiar mi-e dor de zambetul ei…
Trelo Koutali” este o taverna get-beget greceasca, in care veti gasi numai produse proaspete, de o calitate excelenta, preparate cu mult gust si dragoste, o adevarata bucatarie greceasca traditionala.musaka Veti servi masa intr-un mediu primitor si foarte ospitalier, decorat cu flori, confortabil si tare placut. La taverna Mariei, asa cum mi-a placut sa ii zic localului de la inceput, veti gasi produse din carne de pui, miel si peste, multe salate, paste, si cum era de asteptat, traditionalele souvlaki de casa si burgeri sau shaorma.
Tot aici am vazut ca sunt multe sortimente de bauturi, de la sucuri si cafele pana la bere si vin de mai multe feluri, pe care clientul le poate asorta la ceea ce doreste sa manance.
Dar la “Crazy Spoon” veti gasi si dulciuri aromate, produse de patiserie diverse, precum si salate de fructe proaspete.
Daca ajungeti in insula Skiathos, oriunde veti fi cazati, veniti si in capitala si popositi si la taverna Mariei, “Crazy Spoon” sau pe greceste “Trelo Koutali”. Va garantez ca veti face cea mai buna alegere, veti manca pe saturate numai bucate bune, proaspete si gustoase. Iar pe langa toate acestea, veti fi incantati sa vorbiti cu Maria si sa va bucurati de zambetul ei atat de frumos si amabil.
Ileana Stefan