Bucatarie romaneasca

Bulz-ArdelenescBulz Ardelenesc

Ingrediente:
– 300g malai
– 1l apa
– sare dupa gust
– 500g branza de burduf
– 50g unt
– 3-4 oua

Se prepara mamaliga din apa, malai si sare. In apa clocotita dreasa cu sare, amestecand cu un facalet, se toarna malai in ploaie pana devine ca o pasta, dupa care se lasa sa se raceasca. Mamaliga se taie in 3-4 bucati, se intinde, se unge cu putin unt, se umple cu branza de burduf, dupa care se face ca un bulgar. Atentie sa nu se vada branza!
Se incinge cuptorul la foc rapid si se pun bulgarii de mamaliga inauntru, intr-o tava unsa cu putin unt.
Dupa ce s-au rumenit se scot din cuptor se monteza pe o farfurie si se pune deasupra oul prajit ochi. Nu uitati sa presarati putina branza de burduf pe deasupra!

Pofta Buna!

Cobza-de-pastravCobza de păstrăv afumat

Este descoperita in Bucovina, langă Valea Putnei, acum vreo jumătate de secol, de un fost silvicultor pe nume Antonovici. El a avut ideea şi de aici s-a răspîndit şi în alte locuri. Reţeta a fost a lui şi a fost dusă mai departe de rudele lui. E o adevărată artă şi durează ceva vreme să vezi rezultatul. “Cobza de păstrăv afumat” – devenită astazi una dintre emblemele culinare a Bucovinei – este compusa din cativa pastravi afumaţi în anume fel şi legaţi împreună apoi, într-un manşon de cetină proaspata de brad. Cetina este adunată în formă de cobză şi legată cu fîşii de coajă de răchită, astfel că – la final – are forma unei cobze fără coadă. Aşa cum spune păstrăvarul produce asa ceva, nu ştii niciodată, în calitate de consumator, caţi păstrăvi are cobza, pentru că depinde de mărimea lor. Poate fi un kilogram de peşte viu în fiecare “cobza”. Uneori, dacă peştele e mare, pot fi şi patru bucăţi. De regulă, intră cam şase. Fiecare peşte e prins, curăţat, spălat bine şi pus să stea vreo patru ceasuri la baiţ cu sare şi condimente. Nu se foloseste oţet sau vin, iar condimentele nu trebuie să fie din cele tari, ca să nu acopere gustul delicat al peştelui. După asta, se clateste peştele şi se pune la afumat. Se foloseste numai fum cald din conuri de brad, ca să se pătrundă carnea. Afumatul este o tehnică specială şi trebuie deprinsa pentru că, dacă fumul e prea cald sau prea tare, peştele se sfărîmă sau devine amar, dar dacă fumul e prea rece, ori prea puţin, peştele rămîne crud. Durează cam 4-5 ore afumatul, poate şi mai mult uneori. Pe urmă se lasă la răcit şi abia după aceea se poate grupa peştele în cetină şi lega.