Food & Art

Savoarea vinului

GAMA VINARTE

Vinul face parte din viata culturala a fiecarei tari. In Italia, de exemplu, rolul vinului consta in a transforma orice masa obisnuita sau reuniune familiana intr-o ocazie speciala. Spaniolii, in schimb, sunt foarte exigenti si prefera calitatea in locul cantitatii, iar croatii poarta numele de producator de vinuri inca din secolul al IV-lea i.C., atunci cand grecii utilizau in acest sens insula dalmata Vis.

In italia vinurile sunt slabe si usor de sorbit, Soave si Valpolicella fiind cele mai reprezentative. Iar ca un vin special, Recioto Amarone si Recioto Amabile au o savoare si o profunzime deosebita, fiind produse din struguri uscati. Aceste vinuri sunt servite cu biscuiti dulci si migdale. Vinurile albe sunt produse in deosebi in nordul Italiei, in regiunile Friuli-Venezia Giulia sau chiar in Trentino-Alto Adige. Piemonte este regiunea vinurilor cu aroma de trufe, iar in Toscana se produc faimoasele vinuri Chianti. Cum coboram in sudul cizmei, productia de vinuri rosii este tot mai variata, iar preturile scad, desi calitatea vinului, in unele cazuri, poate sa creasca.

Spania exporta vinuri inca din vremea romanilor, iar astazi cea mai renumita regiunea viticola este Catalunia, cu vinurile Valenciei si ale Murciei, vinuri rosii, balsamice. Dincolo de Tarragona sunt vinurile rosii scumpe, dar si cele mai puternice din Europa. Sampania spaniola de odinioara poate fi si ea descoperita in bodegas subterane din Catalunia. Cava a fost facuta aici pentru prima data in a doua jumatate a seculului al XIX-lea. Vinurile spaniole pot fi degustate clasic, in barurile specializate sau chiar modern, non-conformist, in fantani unde curge vinul, cum sunt cele de la Jumilla.

Vinul de calitate nu este asociat cu precadere Croatiei, in schimb conditiile ideale pentru cultivarea strugurilor in aceasta regiune au fost recunoscute chiar si de greci si de romani, care si-au produs deseori vinul in zone similare. Vinul ramane insa o extravaganta pentru croati, iar cel mai bun exemplu este Dingač, un vin rafinat intr-adevar, insa destul de scump, o sticla ajungand chiar si la 80 kuna. Insula Korčula este renumita pentru vinurile albe: Kaštelet, Pošip si Grk, iar insula Val, de unde a inceput cultura viticola in Croatia de astazi, este faimoasa pentru multimea de podgorii: Viški Plavac si Vugava.

Vinul este simbolul oricarei mesei, indiferent de tara care il produce, iar gustul sau difera de la o regiune la alta, de la o reteta la alta si, desigur, de la simplul consumator la sofisticatul cunoscator.