Bauturi

Pina Colada, Puerto RicoPinaColada_L

Un delicios cocktail, preparat din ananas, nuca de cocos si rom, cunoscut sub numele de Pina Colada a fost popular in Caraibe pentru cel putin o suta de ani. Perfectionat in anii 1950, cu crema de nuca de cocos, astazi este sorbit peste tot in lume, dar are cel mai bun gust in Puerto Rico, pe plaja sau la piscina.

 

Caipirinha - BrazilCaipirinha, Brazil

Facuta cu zahar, var, si cachasa – un spirit fermentat din trestia de zahar – caipirinha este omniprezent in cafenelele din Brazilia de pe litoral. Chiar si vanzatorii de pe plaja amesteca ingredientele rapid, pentru a te servi cu Caipirinha. Acest cocktail variaza foarte mult, in functie de  fructele care ii dau aroma, cum ar fi caju, fructul pasiunii, mango sau kiwi.

 

Margarita - Mexico

Margarita, Mexico

Indiferent de cine a inventat Margarita, povestile sunt deja legende astazi, iar bautura ramane personajul principal: amestec de tequila, Cointreau si suc de lamaie intr-un pahar inalt a devenit sinonim cu Mexicul. Este unul dintre cele mai cautate cocktail-uri si cel mai popular din Mexic.

 

Limoncello - Southern Italy-1Limoncello, Southern Italy

Cand viata a dat fermierilor din sudul Italiei lamai in plus, acestia au inmuiat cojile in alcool si zahar pentru a face limoncello. Digestivul dulce este in mod traditional sorbit dupa cina, dar este adeseori folosit si ca baza pentru cocktail-uri simple. Simbol al intregii Italii astazi, Limoncello a cucerit atat localnicii, cat si turistii care-i incearca gustul.

 

Gin and Tonic - India-1

Gin and Tonic, India

Tonicul a fost introdus prima data in gin de catre britanici, pentru a compensa gustul amar, in timp ce in India, aceasta bautura era folosita ca si medicament. Serviti un gin tonic autentic pe plaja din Goa in timp ce priviti apusul de soare.

                          Câștigătorii celei de-a IX-a ediții ale concursului „Povești cu vinuri românești”, desfășurat în perioada 8 februarie – 7 martie 2024, la nivel național.

Aproximativ 145 de crame și 435 vinuri și spumante au fost înscrise în ediția 2024. Cei patru câștigători care au obținut trofeul concursului și marele premiu în valoare de 5.000 euro, desemnați de membri ai Asociației Degustătorilor Autorizați din România (ADAR), au fost:

  • Categoria vinuri albe – Crama Hamangia – Sauvignon Blanc, sec, 2023,
  • Categoria vinuri rosé – Crama Darie – Syrah + Merlot, sec, 2023,
  • Categoria vinuri roșii – Domeniul Aristiței, Cabernet Franc + Cabernet Sauvignon, sec, 2021,
  • Categoria vinuri spumante – Crama Darabont, alb, brut.

În cei nouă ani de organizare ai competiției „Povești cu vinuri românești” au fost înscrise peste 3.250 de vinuri și spumante distincte, din toate categoriile vizate, în timp ce valoarea premiilor a ajuns la un total de 149.000 euro, din 2016 și până în prezent.