De sarbatoare

Painea sfanta – PAN CO SANTI

Pentru a gusta vinul nou, produs in Italia in podgoriile Chianti locuitorii Sienei au inventat Pan Co Santi , pregatita cu o coca bine impanata cu untura , nuci si struguri uscati. Incepe sa fie consumata la inceputul lunii octombrie , dar pentru a fi servita cu vin nou, data obligatorie este Sarbatoarea Tuturor Sfintilor.

Ingrediente– 800 g faine, 20-25 g drojdie de bere, 100 g nuci maruntite, 200 g struguri uscati, 100 g zahar sau miere, coaja rasa a unei lamai, un praf de piper negru, 2 linguri ulei de masline si o lingura de untura.

Mod de preparare – se framanta faina cu un pahar de apa in care s-au dizolvat drojdia impreuna cu un praf de sare. Odata preparat aluatul se pune deoparte la dospit. Cand alautul incepe sa creasca se adauga nucile maruntite prajite in prealabil intr-o lingura de ulei si untura, strugurii uscati care au stat in putin vin cald sau in apa calduta.  Se reia framantatul adaugandu-se zahar sau miere , impreuna cu praful de piper negru  coaja de lamaie. Vom imparti aluatul in 4 painici, pe care le vom  unge cu mainile inmuiate in ulei si pe care le vom pune din nou la dospit pentru 3 ore intr-un loc cald. Pentru painici de cca ½ kg este nevoie de circa 20 de minute de coacere in cuptor la o temperatura de 200 grade Celsius.