Food & Travel

Franta – paradisul gurmanzilor

Franta - Paradisul gurmanzilor-1Peisaje incarcate de istorie si farmec, localitati cochete pierdute parca printre dealurile inverzite, drumuri serpuind agale strajuite de culturi de vita de vie, biserici vechi si hanuri din piatra cu ferestre inflorite. Nu este o poveste este invitatia noastra la o experienta de neuitat cu degustari de branzeturi, cidru de mere, vin de Bordeaux si vestita Champagne.

Puteti opta pentru unul din zborurile directe operate de Tarom, Air France sau companiie low cost Blue Air si Wizz Air, iar de la Paris cu o masina inchiriata aveti posibilitatea de a va bucura sufletul cu calatoria vietii voastre. Pornim catre Reims aflat la numai 144 km de Paris pentru a descoperi Normandia,incepem cu minunata catedrala Notre Dame, cu o istorie de peste 800 de ani, locul de incoronare a regilor Frantei si una din primele locatii intrate in patrimonial UNESCO, pentru a continua cu zona Caen si Lisiux in apropierea satelor in care se produc vestitele branzeturi – savurosul Camembert, picantul Livarot, cremosul Pont L’Eveque – sortiment ce dateaza din secolul XIII si Neufchatel din Bray.Face-ti un popas la unul dintre numeroasele targuri in aer liber pentru a cumpara ingredientele necesare unui picnic savuros – paine de casa, branzeturi de Normandia, pateuri locale si cidru de mere. Pentru cei interesati de zona puteti accesa pentru detalii www.discover-normandy.info si www.fromages.org. O alta atractie a zonei o reprezinta o calatorie spumoasa printre viile de la Champagne, unde cresc strugurii aurii Chardonnay si boabele negre de Pinot Noir si Pinot Meunier, folosite la producerea vinurilor spumoase pentru care a devenit faimoasa provincia. In pivnitele casei producatoare Mumm fondata in Reims in 1872 se afla 25 milioane de sticle de sampanie. Vizitati Castllane in Epernay si participate la o degustare. Informatii actualizate gasiti pe www.destinationchampagne.cim sau www.ot-epernay.fr. Pentru deliciul pasionatilor de vinuri calatoria va continua spre sud catre zona Bordeaux. Pe traseu un popas la Minunea Occidentului – cum este supranumita micuta  insula de granit Mont Saint Michel- este nu numai binevenit dar si recomandat.Le Mont-Saint-Michel Le este o stâncă de 78 m înălțime si un perimetru de numai 900 de metri  în Golful Saint Malo din Marea Manecii, ce atrage anul peste 3.2 milioane de vizitatori. A jucat un rol important în istoria Frantei, fiind singurul loc care nu a putut fi cucerit de armatele engleze în timpul „Razboiului de 100 de ani. Din anul 1979, Mont Saint-Michel se află pe lista patrimoniului mondial cultural UNESCO.  Ultima etapa din periplul gastronomic este reprezentata de regiunea Graves, cunoscuta sub denumirea oficiala de Pessac- Leognan, ce se intinde la la Bordeaux spre sud de-a lungul vaii Garonne, faimoasa pentru vinurile sale rosii si pentru sortimetele albe Semillon si Sauvignon. Relaxati-va si degustati la Chateu de Malle rafinatul Santernes, produs din struguri foarte copti si nu uitati sa vizitati Chateau la Brede, resedinta filosofului, scriitorului si producatorului de vinuri din secolul XVII Baron de Montesquieu. Pentru detalii complete www.vin-graves.com sau www.activegourmetholidays.com.

Bucatarie greceasca

salata greceascaGrecia are o bucatarie de tip mediteranean, cu o traditie influentata de-a lungul secolelor de Turcia, Orientul Mijlociu, Balcani si Italia.

Bucataria greceasca are o istorie bogata, de peste 4000 de ani. Prima carte de bucate a lumii a fost scrisa de un grec inaintea erei noastre. In perioada Imperiului Roman multe retete grecesti s-au raspandit in toata Europa, cucerind dintotdeauna gurmanzii.

Grecii folosesc in bucatarie ulei de masline extravirgin, cel care da gustul distinctiv al preparatelor culinare exceptionale. Retele grecesti folosesc si multe verdeturi, care dau un plus de gust, in orice fel de mancare s-ar adauga acestea: menta, usturoi, ceapa, oregano, fenicul si marar.

Salata greceasca este atat de buna si satioasa, branza ce o contine fiind secretul. Fiecare regiune a Greciei are un tip de branza reprezentativ. Feta este doar cea mai cunoscută branza greceasca, dar nu singura si poate nu cea mai gustoasa. La fel de apreciate de cunoscatori sunt kasseri si graviera, branza de oaie sau capra.

Fructele de mare si pestele sunt foarte apreciate in Grecia, atat de turisti, dar si de localnici, carora le place sa serveasca aceste preparate mereu proaspete.

Mancarea greceasca este considerata de multi ca fiind cea mai buna din lume. Retetele sunt usoare si delicioase, preparatele traditionale sunt mereu proaspete, iar cel mai puternic argument ramane faptul ca o masa greceasca nu inseamna doar mancare, ci si o atmosfera deosebita alaturi de cei dragi, insotita bineinteles de un pahar de vin bun.