Recomandari

Cinci mii de ani de bucatarie afrodisiaca – retete galante din toata lumea – carte scrisa de Pino Correnti si tiparita in 2003 la Pro Editura este o lectura interesanta, captivanta si foarte bine documentata, care va poarta de-a lungul istoriei civilizatie umane intr-un periplu aromat si misterios cu ospete, licori secrete si retete readuse la viata din timpuri imemoriale. de la “bunatati megalitice”, la aventuri feniciene, rafinamente etrusce, mitologie greaca, opulenta romana, bucatarie franceza, zarzuela spaniola si fado portughez, incursiuni africane si asiatice.

Cu speranta ca v-am trezit curiozitatea va supunem atentiei o reteta pastrata inca din perioada vestitei Safo – nascuta la Eres in insula Lesbos la inceputul secolului al VI-lea inainte de Hristos si stabilita la Mytilene unde a si compus primele ei poeme lirice, care au facut-o repede celebra.

clatite_afrodisiaceClatite Afrodita – pentru 4 persoane

Ingrediente – 500 ml lapte, 2 oua, 250 g faina cernuta, ulei de masline, 1 praf de sare, 1 praf de piper, 50 g miere lichida, petale de la un trandafir si 50 g fistic

Mod de preparare – cu 2-3 zile inainte de a face clatitele se toaca petalele de trandafir care se lasa la macerat in miere.In ziua in care gatim clatitele – batem ouale si adaugam laptele si faina evitand cocoloasele. Se amesteca in continuare si se adauga o lingura de ulei de masline, doua lingurite de miere cu petale de trandafir, sarea si piperul. Se lasa la racoare 30 de minute. Curatati fisticul, il pisati si asezati pe o farfurie, iar pe alta turnati restul de miere. Incingeti tigaia si faceti clatite suptiri. Dupa ce le-ati rumenit pe ambele parti le rulati si treceti intai prin miere si apoi prin fistic. La aceste clatite minunate umpleti cupele cu vin grecesc dulce, de degustat rece, dar nu de la gheata.