Curiozitati
Conform legendei, caffe frappe a fost inventat in septembrie 1957 la Salonic, la un targ, de catre Dimitrios Vakondios, care lucra la Nestle. Acesta a facut o descoperire deosebita, total intamplator: pentru ca nu avea apa calda disponibila, si-a preparat o cafea cu apa rece, pe care a amestecat-o intr-un shaker. Inventie greceasca, caffe frappe ramane o bautura populara consumata tot timpul anului, insa cu precadere pe timpul verii.
Istoria plantelor aromatice
MENTA
Mitologie si istorie
In timp ce Persefona se plimba pe malurile raului Acheron s-a intalnit cu sotul sau Pluto si amanta acestuia tanara nimfa Minthe. Persefona tradata si furioasa a transformat-o pe Minthe intr-o planta micuta cu flori mov. Lui Pluto I s-a facut mila de Minthe si a inzestrat-o cu un parfum aromat si atragator. Grecii credeau ca menta poate inviora mintea si improspata trupul si o foloseau si ca leac pentru durerile de cap. De fapt dupa nopti inchinate lui Bahus – foloseau cununi cu menta contra mahmurelii. Romanii adorau mirosul de menta si i-au gasit multiple intrebuintari culinare, dar o utilizau si pentru a isi parfuma apa de baie. Bucatarul roman Atticius avea o vestita reteta de sos cu menta, combinata cu coriandru, chimen dulce, leustean, miere si ulei de masline.
Recomandari culinare
Utilizata in bucatarie da o senzatie racoroasa si o aroma dulce. Grecii antici o foloseau la sosuri, iar in gastronomia moderna o regasim in chiftelele cu carne, salata de vinete, placinta de dovleac si placintele cu branza dulce. In Orientul Mijlociu, India, Africa si Iran menta uscata este folosita pentru condimentarea mancarilor de peste si a bauturilor cu lapte. In Europa se utilizeza la bauturile alcoolice, cum ar fi lichiorul de menta, sau la prepararea ciocolatei.Indiferent de locatia geografica il recomandam la prepararea sosurilor pentru friptura de miel, in sucurile de fructe, la inghetatele de portocale sau lamaie.
DAFINUL
Mitologie si istorie
Dafne era o fecioara extreme de frumoasa si independenta, fiica zeului – Ladonas. Apolo s-a indragostit de ea si a urmarit-o pentru a-si marturisi dragostea, dar Dafne s-a refugiat la zeita pamantului Geea, care pentru a o ascunde a transformat-o intr-un copac zvelt – dafinul sau laurul. Legenda povesteste ca Apolo dupa ce l-a omorat pe balaurul Piton pe malul unui rau, s-a imbaiat in apele acestuia si-a taiat cateva ramuri de laur si asa a intrat triumfator in Delfi incununat cu frunze de laur. De atunci laurul a devenit simbolul purificarii, victoriei, slavei si cinstirii. La Epidavros Asclepios Zeul Medicinei venera laurul ca o planta sacra.
Recomandari culinare
In bucataria traditionala greaca foile de dafin erau folosite pentru a da aroma smochinelor si stafidelor prajite si pentru tinerea insectelor la distanta. Frunzele de dafin se utilizeaza la supa de linte, tocana cu carne de vitel sau iepure si la painea cu faina de naut. Dafinul este recomandat pentru a da parfum diverselor supe, mancaruri de orez si carne la gratar, dar si la piftia de porc sau vitel. Pentru deserturi dafinul inmuiat in lapte caldut capata gust placut si aroma si poate fi folosit la placinte si budinci cu lapte.